top of page
Zoeken

Is loopbaanadvies altijd zo onschuldig?

“Als ik jou was zou ik die job grijpen. Zo een kans komt niet vaak voorbij!"


Advies misschien dat je ooit ontving of zelf al eens uitsprak, als mentor, als collega of als vriend(in). Vanuit oprechte betrokkenheid. Je wil helpen, richting geven of moed inspreken.


Als Career Coach zie ik vaak de andere kant hiervan. Mensen die soms vastlopen in de goedbedoelde raad van anderen. Jonge professionals maar ook heel ervaren mensen die opnieuw willen kiezen na een enorme tegenslag maar die twijfelen omdat ze zóveel stemmen horen dat hun eigen stem verloren raakt.



 

Waarom geven we dan toch zo graag advies?

De adviesvalkuil is een bekend fenomeen in de psychologie en coaching. Advies geven voelt betekenisvol. Het laat zien dat we betrokken zijn, ervaring hebben, dat we ‘het’ misschien wel weten. Het is puur menselijk en goed bedoeld maar niet altijd helpend.


Zoals organisatiepsycholoog Adam Grant benadrukt: Goed advies hangt niet af van status of ervaring, maar van de mate waarin je echt verbinding maakt en de ander begrijpt. Het vraagt openheid, nieuwsgierigheid en bescheidenheid

Met andere woorden: wat voor jou werkte, werkt daarom nog niet voor de ander. Je context, je waarden, je karakter, het zijn unieke elementen. En advies dat daarvan losstaat, werkt soms eerder verwarrend dan verhelderend. Zeker voor jonge professionals, die nog zoekend zijn, kan dit verlammend werken. Ze willen het goed doen en luisteren dus naar iedereen met als gevolg dat ze het overzicht verliezen. Wat voor je collega “een gouden kans” is, voelt voor de ander misschien als beklemmend. Wat nodig is zijn 'geen snelle antwoorden', maar eerder de juiste vragen.

 

Onderzoek toont trouwens aan dat loopbaanadvies van vrienden, familie of collega’s vaak nuttig is voor morele steun, maar eerder beperkt is in diepgang en objectiviteit. Het advies is vaak gekleurd door de persoonlijke context zoals de kijk op risico's, statusgericht of is soms gebaseerd op verouderde informatie of inzichten.


Diegenen die een loopbaankeuze maakten op basis van sociaal advies, hervallen vaker in twijfel of ontevredenheid als het advies niet resoneerde met hun intrinsieke motivatie

 

Hoe omgaan met goed bedoeld loopbaan advies?

Advies op zich is zeker niet verkeerd en kan je mogelijke opties geven. Maar volg het niet blindelings. Stel jezelf best een aantal vragen:

  • Past dit advies bij wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil?

  • Spreekt de ander puur vanuit eigen ervaring en kennis of écht vanuit mijn belang?

  • Word ik er rustiger of onrustiger van?

 

Zit je zelf midden in een loopbaantwijfel?

Laat je niet gek maken door alle goedbedoelde raad. Loopbaankeuzes vragen geen pasklare antwoorden van anderen, maar diep luisteren naar jezelf. En dat lukt beter met een neutrale sparringpartner.

👉 Wil je ontdekken wat écht bij je past? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


  

Ben je aan het werk en heb je minstens 7 jaar werkervaring

Dan kan je 7 uur loopbaanbegeleiding volgen. In samenwerking met Dialogisch Coaching,

een erkend VDAB Loopbaancentrum, biedt Talentspots gesubsidieerde loopbaantrajecten aan. Met een loopbaancheque van de VDAB kan je bij mij terecht voor 4 tot 7 uur professionele coaching. Jij betaalt zelf maximaal € 90,00.


Heb je geen cheque kunnen bemachtigen of heb je minder dan 7 jaar werkervaring:

Niet getreurd. Een 60 min. Strengths of Career Discovery kan je al stevig in de startblokken zetten naar een traject op maat van jouw vraag. Boek alvast een vrijblijvende kennismaking

en ik help je met het vinden van meer helderheid en een traject dat bij jouw past.  https://calendly.com/talentspots/careerclaritycall


 
 
 

Kommentare


bottom of page